• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Saat
Takvim
Hava Durumu
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam78
Toplam Ziyaret320059
Norovirüs ishali
Çocuklarda ve erişkinlerde ishal ve kusma ile seyreden salgın hastalıklara neden olan önemli etkenlerden biri norovirüstür. Yol açtığı hastalık mide ve bağırsakları etkilediğinden gastroenterit olarak adlandırılır. Söz konusu hastalık “mide gribi” olarak da adlandırılabilir.
Virüsün özellikleri
Norovirüs, Caliciviridae ailesi içinde yer alır. Yaklaşık 27-40 nm büyüklüğünde bir RNA virüsüdür. Virüs yüzeyinde 32 adet kupa şeklinde çöküntü bulunur. Norovirüsler, GI, GII, GIII, GIV ve GV olmak üzere 5 genogruba, bu genogruplar da en az 30 genetik kümeye ayrılır. İnsanlarda sadece GI, GII ve GIV genogrupları hastalık oluşturur. Norovirüs ishallerinin büyük kısmından Genogrup II sorumludur. Virüs dondurulmaya karşı dayanıklıdır; bu özelliği dondurulmuş gıda tüketenlerde hastalık oluşturmasına neden olur.
Hastalığın bulaşması
Bulaşma dışkı-ağız yoluyla oluşur. Bu kişiden kişiye temas ile veya kirli su ve gıda alımıyla olabilir. Hasta kişilerin dışkı ve kusmukları ile etrafa saçılan virüsler, bu çıkartılarla kirlenmiş yüzeylerle temas eden sağlıklı bireylere kolaylıkla bulaşabilir. Virüs çok bulaşıcıdır; 100 virüs alınması bile bulaşma için yeterlidir.
Epidemiyolojik özellikler
Norovirüs özellikle çocukları hasta eder. Çocuklarda görülen ani başlayan ishalin rotavirüsten sonra en sık etkeni norovirüstür. Ancak gelişmiş ülkelerde Norovirüs hastalığı erişkinlerde de önemli oranda hastalık oluşturur.
Kuluçka süresi
Hastalığın kuluçka süresi 12-48 saattir
Hastalık belirtileri 
Hastalarda ani başlayan bulantı, kusma ve ishal görülür. Baş ağrısı, kas ağrıları, kırıklık, karında kramplar ve ateş görülebilir. Bu belirtiler genelde 1-3 gün sürer. Hastaların büyük kısmı kendiliğinden iyileşir. Virüsün çevreye atılımı 2 hafta kadar devam edebilir.
Kesin tanı konulması 
Hastalığın laboratuar tanısının konulması zordur. Virüs RNA’sının dışkı veya kusmuktan RT-PCR yöntemi ile saptanması, elektron mikroskopi ile virüsün gösterilmesi ve antikor araştıran testler kesin tanı konulmasında kullanılır.
Tedavi
Norovirüse karşı kullanılacak bir ilaç tedavisi yoktur. Norovirüs hastalığında antibiyotiklerin faydası olmaz. Tedavi genellikle kayıpların ağızdan sıvı tedavisi ile yerine konulması ile yapılır. Ciddi sıvı kaybı olanlara damardan sıvı verilmesi gerekebilir.
Hastalıktan korunma
Norovirüse karşı kullanılacak bir koruyucu aşı henüz geliştirilmemiştir. Hijyen kurallarına uyulması temel korunma yoludur. El temizliğine dikkat edilmelidir. Özellikle bebek bezi değişimi, tuvalet kullanımı sonrası, yemekten veya yemek hazırlanmasından önce el temizliğine dikkat edilmelidir. El temizliği sabun ile yıkama veya alkollü el temizleyicileri ile yapılabilir.
  
6069 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın