• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Saat
Takvim
Hava Durumu
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam131
Toplam Ziyaret318799
Ebola kanamalı ateşi
Ebola kanamalı ateşi, Ebola virüsünün neden olduğu olduğu bir hastalıktır. Virüs ilk olarak 1976 yılında Sudan ve Kongo’daki salgınlarda tespit edilmiştir. Virüsün adı Kongo’daki Ebola adlı bir nehirden gelmektedir. Filavoviridae ailesinden bir RNA virüsü olan Ebola virüsünün Sudan ebolavirüs, Zaire ebolavirüs, Tai Forest ebolavirüs, Bundibugyo ebolavirüs ve Reston ebolavirüs olmak üzere 5 farklı tipi bulunmaktadır. Bunlardan ilk dördü Afrika’da salgınlara neden olurken, sonuncusunun Filipinler’de ve Çin’de hastalık ve ölüme neden olmadan insanlara bulaştığı gösterilmiştir. Virüsün doğal kaynağının Afrika’daki meyve yarasaları olduğu düşünülmektedir. Hastalık günümüze dek Liberya, Gine, Sierra Leone, Demokratik Kongo, Gabon, Güney Sudan, Fildişi Sahilleri, Uganda ve Kongo Cumhuriyeti gibi Afrika ülkelerinde görülmüştür. Halen Afrika’da bine yakın ölüme neden olan bir salgın sürmektedir.
Bulaş Yolu: Ebola virüsü, insanlara virüsü taşıyan hayvanların organ, kan ve vücut sıvıları ile yakın temas yoluyla bulaşır. Şempanze, goril, maymun, meyve yarasası ve antiloptan bulaştığı kanıtlanmıştır. Hasta insandan diğer insanlara da kan ve diğer vücut sıvılarıyla bulaşabilir.
Kuluçka Süresi: Virüs alındıktan sonra hastalığın ilk belirtilerinin görülmesine kadar geçen süre 2-21 gün arasında değişmektedir.
Hastalık Belirtileri: Hastalık yüksek ateş, şiddetli halsizlik, kas ağrısı, baş ağrısı ve boğaz ağrısı ile başlar. Ardından bulantı, kusma ve döküntü görülür. Daha sonra böbrek ve karaciğer işlevleri bozulur, kanamalar başlar ve hastaların %25-90 kadarı hayatını kaybeder.
Laboratuar Bulguları: Kan sayımında lökosit ve trombosit sayılarında düşme ve karaciğer enzimlerinde artış görülür.
Tanı: ELISA, antijen tespit testleri, serum nötralizasyon testi, RT-PCR ve virüs izolasyonu testleri ile tanı konulabilir.
Ayırıcı Tanı: Sıtma, şigelloz, tifo, leptospiroz, riketsiyoz, hepatit, menenjit, Kırım Kongo kanamalı ateşi ve diğer viral kanamalı ateş yapan hastalıklar Ebola kanamalı ateşine benzer hastalık tablosuna neden olabilirler.
Tedavi: Ebola virüsünü öldürecek bir ilaç mevcut değildir. Hastaların gelişen ciddi sorunlarının düzeltilmesi için yoğun bakım takibi gerekir.
Korunma: Hastalığa karşı henüz bir aşı geliştirilmemiştir. Hastalığın bulaşmasına neden olabilecek risklerden kaçınmak ve bireysel koruyucu önlemlerin uygulanmasından başka korunma yöntemi yoktur. El temizliğine dikkat edilmelidir. Hasta ile yakın temaslarda yüzü koruyucu maske, gözlük, uzun kollu önlük ve eldiven giyilmelidir.
  
2618 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın