• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Saat
Takvim
Hava Durumu
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam107
Toplam Ziyaret316338
Süt ve tüberküloz
Bir gazete haberi inek sütü ile tüberküloz (verem) ilişkisini yeniden gündeme getirdi. Söz konusu habere göre tüberküloz şüphesi bulunan hayvanlardan sağılan süt öğrencilere içirilmişti (bkz. Tüberkülozlu süt skandalı).

İnsanlarda tüberküloz hastalığına neden bakterilerden biri olan Mycobacterium bovis özellikle sığırları etkilemektedir. Mycobacterium bovis bakterisini taşıyan bir ineğin pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi ile insanlar tüberküloz hastalığına yakalanmaktadır. Mycobacterium bovis ile oluşan tüberküloz hastalığı, insandan insana bulaşan Mycobacterium tuberculosis complex bakterisinin neden olduğu hastalığa benzemekle birlikte akciğer dışı organları daha sık etkileme eğilimindedir.

Geçmişte insan tüberkülozunun önemli etkenlerinden olan Mycobacterium bovis hastalığı, sığırlarda hastalığa yönelik önlemler alınması ve sütün pastörize edilmesi ile büyük oranda kontrol altına alınmıştır. Ülkemizde, Sığır Bovine Tüberkülozu Yönetmeliği’ne göre tüberküloz testlerine pozitif reaksiyon gösteren hayvanlardan elde edilen çiğ süt ve kolostrumun insan tüketimi için kullanılamayacağı belirtilmiştir.

Sütün hastalık taşımayan, sağlıklı ineklerden elde edilmiş olması temel bir gerekliliktir. Ancak süt ve süt ürünlerinin hastalık riski oluşturmaması için pastörize edilmesi veya kaynatma gibi hastalık oluşturabilecek etkenlerin etkisiz hale getirildiğinden emin olunmasını sağlayacak bir işlemden geçirildikten sonra tüketilmesi gerekmektedir.

Güvenliği böylece sağlanmış süt ve süt ürünlerini tüketen çocukların sağlığı için endişe edilmesi gereksizdir. Ancak hastalık etkeni taşıdığı gösterilmiş veya şüpheli süt ve süt ürünlerini pastörizasyon veya kaynatma işlemi uygulanmadan tüketmiş çocukların tüberküloz hastalığı belirtileri açısından yakından izlenmesi gereklidir.
  
2881 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın