• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Saat
Takvim
Hava Durumu
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam118
Toplam Ziyaret316211
Kader Mahkûmları


Arkeolojik bir kazıda Büyük İskender’e ait altın bir miğfer bulunur. Bu değerli buluntu Doçent namıyla ünlü hırsız ile Yermakov ve Sheremetev adlı iki çete üyesi tarafından çalınır. Suçlular kısa süre sonra yakalansa da miğfer bulunamaz. Doçent’e ikizi kadar benzeyen, bir çocuk bakımevi yöneticisi olan Troshkin’den yardım istenir. Troshkin, iki hırsızın kaldığı koğuşa atılacak, Doçent ise başka bir hapishanede tutulacaktır. Troshkin, yabancı olduğu bu suçlular dünyasına girmeyi kabullenir. Çete üyelerinin miğferin yeri konusunda bilgi sahibi olmadığı ortaya çıkınca hapishaneden sahte bir kaçış planı yapılır. Çete üyelerinin hapishane dışındaki arkadaşlarıyla bağlantı kurması ve miğferin yeri konusunda ipucu edilmesi amaçlanır. Üçlünün kaçışına sürpriz bir biçimde koğuştaki bir başka suçlu olan Ali-Baba da katılır. Olaylar hapishane kaçkınlarının planlandığı gibi gitmez. Doçent’in de hapishaneden kaçması iki üvey ikizin karşılaşmasını kaçınılmaz hale getirir.

Kader Mahkûmları, Sovyet sinemasının çok sevilen komedi filmlerinden. Filmin yeni yıl kutlamalarına rastlayan yönü, Şahane Hayat filmine benzer biçimde, izleyicisiyle senede bir gün buluşmasını gelenek haline getirmiş. Sevilen filmin yakın zamanda yine Kader Mahkûmları adıyla yeniden çevrimi ise başarılı olmamıştır.

Filmin iyi yürekli, erdemli, eğitimli kahramanı Troshkin, suç dünyasında tanınmamak için argo konuşmayı, caka satmayı öğrenir. Kötü ikizi Doçent’in tersine iyi kalabilmenin her durumda mümkün olabileceğini kanıtlamaya çalışır. Bu davranışları suçlu yol arkadaşlarını önemli oranda etkilese de onları kötü geçmişlerinden koparmaya yetmeyecektir.

Sovyet sinemasının ünlü isimlerinden Yevgeny Leonov, batıdaki Profesör terimine karşılık gelen Doçent lakabını taşıyan kötü adamı, büyük bir başarıyla canlandırıyor. İyi adam için zaten biçilmiş kaftan olan aktör, bakımevindeki çocuklara başarıyla yemek yedirme sahnesinde çocuk gelişim uzmanlarına ilham veriyor.

Filmde ülkemizle ilgili diyaloglar da yer alıyor. Arkeolog ülkesinin adalet sisteminden yakınırken Troshkin’e bir başka cezalandırma biçiminden söz eder: “Türklerin eski zamanlarda yaptıkları gibi yapmalıyız. Hırsızı içi bok dolu büyük bir küpe sokarlar şehir meydanında gezdirirlerdi. Elinde kılıcıyla başında dikilen bir cellât her beş dakikada bir, kılıcını küpün üzerinde estirirdi. Hırsız dibe dalmazsa, kelle gitti demekti. Böylece hırsız gün boyu boka dalıp çıkardı.” Troshkin ise sakince “Orası Türkiye; Sıcak memleket.” yanıtını verir. Troshkin, hapisten boş çimento kamyonuyla kaçmayı beklerken yanlışlıkla dolu olana saklanıp çimento harcına battığı zaman o konuşmayı hatırlayarak “Bu ne çamur! Sanki Türkiye'deyiz.” demekten kendini alamaz.

Troshkin, kaçkınlarla birlikte adı belli harflerle başlayan şehir bulma oyunu oynarken, 'A' ile başlayan bir şehir ismi söylenmesini ister. Sıradaki Ali-Baba’dan “İstanbul” yanıtı gelir. “İstanbul mu? Neden İstanbul?” sorusuna Ali-Baba’nın yanıtı sıcacıktır: “Çünkü orası sıcak, evim ve yaşlı anam orada!”

Filmde satranç sahneleri de buluyor. Troshkin, hapishaneye ilk girdiğinde, koğuşta masa üstünde bir satranç takımı bulunur. Suçluları azılı olduğuna ikna etmek için masaya çıkan Troshkin, yürürken bu satranç takımının daha da dağılmasına, bazı taşların devrilmesine neden olur.



Troshkin, kaçıştan sonra ilk yerleştikleri otelde bir başka otel müşterisinden giysi almak için para isteyince karşı taraftan satranç oynama teklifi gelir. Gerçekten de satranca meraklı bu adamı sonraki sahnede Sheremetev ile karşılıklı satranç oynarken görürüz. Ancak hapishanede yeterince antrenman yaptığı anlaşılan Sheremetev oyun kazandıkça meraklı adamın giysileri dâhil neredeyse bütün varlığına el koymuştur. Meraklı adam son olarak elektrikli tıraş makinesini ortaya koyar. Yermakov, Sheremetev’in taşlarını dizmesine yardım etmekle kalmaz, onun oyununa da karışır. Ancak yaptığı yanlış bir hamle, rakibin bir at hamlesiyle beklenmedik biçimde mat olmalarıyla sonuçlanır. Meraklı kaybettiği ceketini geri isterken Sheremetev öfkeyle Yermakov’a saldırır hem de satranç tahtasıyla! Tam bu sırada dönen Troshkin, duruma müdahale eder ve kazandıkları her şeyin sahibine geri verilmesini emreder.



FİLMİN KÜNYESİ

Türkçe adı

Kader Mahkumları

Orijinal adı

Dzhentlmeny Udachi

İngilizce adı

Gentlemen of Fortune

Yönetmen

Aleksandr Seryj

Yapım yılı

1971

Yapımcı ülke

Sovyetler Birliği

Orijinal dil

Rusça

Süresi

88 dakika

Eserin yazarı

Georgiy Daneliya, Viktoriya Tokareva

Oyuncular

Evgeniy Leonov, Georgiy Vitsin, Radner Muratov, Saveliy Kramarov, Natalya Fateeva, Erast Garin, Nikolay Olyalin, Anatoliy Papanov

IMDB Puanı

8.6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2013 www.erginciftci.com

Tüm Hakları Saklıdır.

  
2136 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın